2009


PF 2009

PF 2009


Malá Fatra, 11.1.2009, Hřebínek

Standardní hřebínek za nádherného počasí, špičkové viditelnosti a poměrně malého počtu lidí.

Rozsutec a Pilsko Ha hřebeni, v pozadí Tatry Tatry kolem Chlebu


Malá Fatra, 28.2.-1.3.2009, Chata pod Klačianskou Magurou

 Příjemný víkend na příjemné chatě a se spoustou sněhu.

Chata pod Klacianskou Magurou Na chatu Odpolední výlet nad chatu Západ slunce nad Martinkami Tak napůl Na Klačianskej Magure O 5 min. později Malý Kriváň z Magury 245 cm sněhu


Polské Tatry, 14.3.-18.3.2009, Chocholowska a Zakopane

Odpočinkový a nedokončený výlet.........Po RELAXU v Chocholowské, trocha lyžování a kultury (:o))))) v Zakopaném a okolí. Ostatně "Avalanche report" byl vesměs 3-4. Ale ta lavinka v Kondratovej, ta byla.

Kominiarski Wierch (1829) z Polany Chocholowske Panorama nad Polanou Chocholowskou večer Někde pod Rakonem Asi Rakon......:o))) Výlet Chocholowska - Grześ - Rakon - Chocholowska zezhora Sjezd z Kasprowego dolinou Goryczkowou Lavina v dolině Kondratowej, kousek od chaty. Mocnost až 7m. A tu je v celé své "kráse"


Malá Fatra, 21.3.2009, "prvojarní" výlet na skialpech

Přes Kriváň a Sedlo za Kraviarskym


Velká Rača, 22.3.200

Jeden z letošních výletů na Velkou Raču

Na Hali na M.Raczi


Polské Západní Tatry, 11.-13.4.2009, Velikonoční odpočinkový skialp

Velikonoční "útěk" za asi posledním sněhem do klidnějších částí Tater. Výlety byly ryze odpočinkové (Tomanové sedlo a úbočí Ornaku) nejenom proto, že sníh už byl jak "***čky". Více motivující, tedy alespoň pro mne, byl posezení na zbytcích sněhu před chatou s výhledy na padající laviny.

Blyszcz (2159m) nad Dolinou Koscieliska Chata Ornak kde jsme pobývali Swinica a Kasprowy nad Tichou dolinou ze sedla Tomanowa Tomanowe sedlo ze svahů Ornaku Kvalitní lavina ze svahů Blyszcze Interiér Schroniska Ornak Pohodička před chatou Mapa okolí Ornaku od samotného Mgr.Korosadowicze ....ještě trocha poezie Poezie podruhé ...a dolů je třeba po svých

Panoráma Tomanové doliny


Některé jarní výlety, Skrzyczne, Severka

"Masňácký" auto a lanovko, dolů pěško, výlet na Skrzyczne v době polských "Majóvek". Čili, lidí jak "vopic".

Skrzyczne nad Szczyrkem MTBdownhillisti pod lanovkou ..a padákisti nad.... Tomáš měl radost že je s námi na horách

Po odlehlejších stranách Skalky a Polomu. Další díl tzv. bloudění s Garminem.

Fatra někde z lesa pod Severkou Hraniční hřeben Slezských Beskyd ze Severky Malá Fatra z posedu na Skalce


Víkend ve Vrátné, 13.-14.6.2009

Příjemný víkend na Malé Fatře v chatě Vrátná s Tomášem. V sobotu jsme podnikli podvečerní přechod ze Štefanové přes Chatu na Grůni, v neděli oblíbenou krásnou tůrku přes Sedlo za Kraviarským a kolem Kriváně.

Nad Štefanovou s Rozsutcem v zádech Kousek od Chata Na Grůni Chata Na Grůni Chata s Rozsutcem Tomáš pod sedlem Bublen Fatra a Tatry


Výlet do Vídně, 20.-21.6.2009

Auto výlet do Vídně a kolem Nesiderského jezera. Spaní ve vídeňském kempu u Dunaje nebylo špatné.

Kemp Neue Donau new Jedna z šílených atrakcí Prátru Dunaj Maďarský Sopron


Babí Hora, 4. - 6.7.2009

V polské Zawoji pod Babí Horou jsme na kole i pěšky (samozřejmě na Babí Horu) strávili příjemné tři dny.

DÁLE


Karavanky a Cres, 18. - 25.7.2009

Karavanky, kopce na Slovinsko-Rakouské hranici a v jejím nejbližším okolí, jsme měli vyhlídnuté již delší dobu. Ale vždy, když jsme tam vyrazili, bylo nějaké nevlídné počasí. Tentokrát však krátké intermezzo v Karavankách vyšlo. Příjezdovou noc jsme strávili v pěkném penzionku SMUK nedaleko TRŽIČE. Poté vyrazili na dva dny do hor. Krásnou, vzdušnou ferátkou (zahtevno), s přístupem přes planinu Korošica, jsme vylezli na Veliki Vrh (2088m). Přespali na turistické chatě Dom na Kofcach, kde jsme byli z ubytovaných turistů sami dva. Další den dolů, s krátkou zastávkou na bazénu v Tržiči a ve Škofja Loce na oběd, hajdy do Ljubljanje na návštěvu našich známých.

Veliki Vrh kousek od penzionu SMUK Pod planinou Korošice. V horní části hrana Velikeho Vrha kudy jvede ona ferátka Kravka volně ležící Planina Korošica a západní část Karavanek Veliki Vrh komplet. Hrana vlevo část naší cesty Západní část Karavanek. Begunjčica, Vrtača, Stol Hrana Velikého Vrha. Tude vede ferátka Hore grůňom, v tomto případě Vrhom NEW Turistická značka Na vršku, v tomto případě Vrhu Východní část Karavanek. Kladivo, Košutnikov Turn, prostě Košuta. Centrální část Kamniškich a Savinjskich Alp. Grinotve, Kočna a pod. od Domu na Kofcach Storžič Dom na Kofcach

Z Ljubljanje vyjíždíme v úterý ráno, abychom co nejdříve mohli kajaky a své tělesné schránky smočit ve slané vodě. Příjemné 4 dny jsme strávili pádlováním kolem pobřeží Cresu (kde rozhodně nebylo přeplněno) se základnou v FKK kempu Baldarin v Punta Križa.

A jsme na vodě Pinie nad stromem v Baldarinu V bezejmenné zátoce Veli Žal Veli Žal 2


Hohe Wand a RAX, 14. - 17.8.2009

Už jsme tam nějakou dobu nebyli (za lezením ještě déle) a navíc bylo třeba "oprášit" lano a podobné ty věci. Na "rozcvičku" jsme si našli Wilde Voelerein (2plus) na Hohe Wandu. Pravda je že po dvou délkách jsme někde zalezli, a další hoďku jsme tak poznávali neznámá místa úbočí Hohe Wandu. Vše ale nakonec dobře dopadlo, včetně vynikajícího guláše, který nahoře připravovala tamnější horská služba. (tak by se příslušníci HS měli chovat i u nás, např. na Severce :o))))

Ke klasifikaci: Pravdou je, že nominálně se 2plus jeví jako poměrně nízko. Nicméně, především když se připočtou poněkud větší rozměry a expozice na RAXu, dá se říct, že: "takových trojek a čtyřek v Tatrách je" :o))). Takže po všech zkušenostech na Hohe Wandu a Raxu při srovnání s Tatrami, lze říct že, spodní část klasifikace (ca 1-4) je na RAXu o něco tvrdší, kolem 5ky a 6ky se to tak vyrovnává a výše (dle sdělení jiných) je klasifikace zase měkší.

Rote Schlurze (2plus, z možnými těžšími variantami)) je jedna z "alt" klasik na RAXu, které byly v poslední době "oprášeny". Ca. 5-7 délek se šíleným nástupem šílenou vápencovou sutí. Na druhou stranu, je to část RAXu, kde lidí, ať už lezců (těch už vůbec) nebo turistů je minimálně. Ne že by se celá cesta nedala "obrátit" za jeden den, ale pohodička u Habsburghausu vykonala své.

Centrální část Hohe Wandu přímo nad parkovištěm Západní část z okraje náhorní plošiny Pohled z okraje přímo dolů centrální části Nějaký fératista ve zblázněném HTL  steigu 2. délka v Wilde Voelerein...a potom jsme se ztratili RAX-Rote Schlurze...závěrečná část Lezenice v Rote Schlurze Rote Schlurze 2 Na vršek už je to kousek Habsburghaus z Rote Schlurze Už po večeři Po večeři později :o)) Západní romantika přímo z okna pokoje Ranní romantika z tamtéž A ještě jednou Rote Schlurze


Hohe Wand, 4-6.9.2009

Hohe Wand je charakteristický, kromě jiného, tím, že je tam z dostupných lezeckých míst největší šance na slušné počasí. Také tentokrát se to ukázalo, a byl to vlastně největší důvod tam za lezením jet. Původně jsme totiž měli plánované Tatry.

V pátek večer za šíleného lijáku přijíždíme na známé parkoviště pod Hohe Wandem. Po dvacáté večerní však liják ustává a i když v noci a ještě v půl osmé ráno prší (ještě že máme trochu větší auto), v devět je už skoro jasno a slunce rychle vysouší vápenec.

Pro uspokojení lezeckých potřeb jsme zvolili trojkové hohe wandské super klasiky. TIROLERSTEIG (8 délek) a POSTLGRAT (ca 5 délek). Druhou noc jsme spali na Rakousko-Uherské chatě (doslova) HERRGOTSCHNITTZERHAUS, samozřejmě s minimem lidí, resp. na noc jsme tam byli kromě obsluhy sami. Ale maďarský gulášek byl jak co do kvality tak množství super.

Počáteční délky Tirolersteigu Alena skoro na štandu Hore grůňom, resp. wandom Pěkná plotýnka v Tirolersteigu, leze Alena Skoro nahoře Detail zvědavého krokodýla na jednom ze štandů Večerní pohle z terasky Herrgottschnitzerhausu


Gesäuse & spol., 25. - 28.9.2009

Na prodloužený sváteční víkend jsme se původně chystali do Tater (ať už polských nebo klasických slovenských). Nicméně po obvolání všech možných chat a jiných ubytovacích zařízení to vypadalo, že se do Tater přesunul zbytek Evropy. Tož jsme tedy vyrazili do té Evropy. Okoukli jsme Rottermannerky ze strany Rottenmannerhtt. Vynikající winterraum na zimu a skialpy. Na Kalbling v Gesäuse jsme se chystali severozápadní hranou (ca 3), ale totální zima, severní vítr, brrr, byl motivací k tomu, že jsme se alespoň vyšplhali na vršek turistickou normálkou. Po cestě zpět jsme odpytlíkovali Wilde Voelerein na Hohe Wandu.

 

Chata Rottermennerhtt. "Smečka" psisek u chaty Část Rottenmanner Tauern Kalbling a Reichenstein z Rottenmennerek Kalbling a Reichenstein trochu blíže  Kalbling 2196 m n.m. Večer nad Totes Gebirge od Oberklinkerhtt V příšerné zimě na Kalblingu Kozorozi na Hohe Wandu


Na "Jadwigu" na skialpy, Malá Fatra 18.10.2009

"Jadwiga", neboli pouť Sv.Hedvigy, je jeden z časově přelomových ročních vrcholů v Mostech (u Jablunkova). Přelomové jsou pak ještě Velikonoce a Vánoce. No a vzhledem k tomu, že globální oteplování "vládne" světem, a potom ještě tzv. hospodářská krize, napadal sníh. A ještě více v různých přilehlých kopcích, Malou Fatru nevyjímaje. I tak jsme se rozhodli opět posunout datum prvního nalepení pásů v lyžařské sezóně.

Po sjezdovce z Pasek (Vrátná) na chatu Na Grůni Psisko Tomáš bylo s námi U Chaty Na Grůni


Polské Tatry, Murowaniec 4.-6.12.2009

Bylo třeba trochu oprášit mačky a cepíny. Vhodný prostor se zdálo být okolí Murowance v Polských Tatrách. Pro případné zimní lezení byly téměř ideální podmínky, málo sněhu na brodění pod stěnu, ale žlábky a podobné útvary skoro ideálně vysněžené.

Schronisko Murawaniec a nad ním Koscielec Swinica a vpravo Swinicke sedlo, kudy jsme se smýkli nahoru Do Swinického sedla Vrchol Swinice, 2301m Koscielce ze Swinického sedla Granaty a Kozi Wierch. V levé části Staniszewskigo žleb-Ideální zimní tůra


Vánoce ve Vysokých Tatrách, Štrbské Pleso 19.-26.12.2009

Tradiční úprk z vánočního blázince dole na Štrbské pleso. Počasí bylo tentokrát velice variabilní teploty od -17 do +10, sněžení, pěkně, vítr, déšť. Takže na skialpech to vyšlo jen 2x na Chatu pod Soliskom, nějaké drobné turistické výlety a také autovýlety po tatranském okolí.

Podvečerní pohled do Zlomísk ze svahu Soliska Při večerním sjezdu ze Soliska Na Vánoce odpoledne, štědrej den tehdy byl...v Mengusovské dolině


HOME