2004


Wielka Rycerzowa - polské Beskydy, 2.1.2004

Před časem jsme si pořídili backcountry lyže (to jsou takové ty širší běžky s hranama, na které se občas nalepují také stoupací pásy), a proto je musíme sem tam provětrat. Jako velice vhodný na tuto činnost se nám jevil kopec Wielka Rycerzowa na polsko-slovenském pomezí, resp. "bacóvka" (speciální to druh turistické chaty s obsluhou v Polsku) pod ním . Na vrcholku nic není :o))). Autem jsem tedy dorazili až na definitivní konec sjízdné cesty ve Vychylovce-Podrycierové, a odtamtud už na lyžích. Zdejší "divočina" nás nezklamala, a opět jsme prakticky nepotkali "ani nohu", tedy kromě dvou celníků na slovensko-polském přechodu. A zpět jsme si mohli vychutnávat nádherný prašanovitý sjezd po pastvinách.

Zasněženými pastvinami nad Podrycierovou Turistický hraniční polsko-slovenský přechod Bacuwka Na Rycerzowej Bacuwka a lyže


Chopok - Nízké Tatry, 28.2. - 2.3.2004

Tak jsme zase jednou vyrazili na skialpy na Chopok, resp. do jeho oblasti či masívu. Bydlení jsme tentokrát zvolili na Chatě Kosodrevina (socialistická minulost, ale zdá se že velice příjemná budoucnost, lůžko ve dvojlůžkovém pokoji za 550 zdejších peněz i s polopenzí, která se nedala, vzhledem k množství, pojmout). Jako již tradičně na Chopku, počasí sice nic moc (nedejte se mýlit azurem na fotkách, to byly jen dvě hoďky jeden den v průběhu odpoledne a večera), ale zato jsme si zajezdili ve vynikajícím prašánku, marně jsem uvažoval, kdy jsem něco podobného zažil. Na pásech jsme si vyšli akurát na Štefáničku, viz. kocour.

Konečná starých sedačkových lanovek na Chopok Kocour na Štefáničce Dereše - uprostřed Večer


Kamnicke a Savinjske Alpy, 15. - 25.3.2004

Říkali jsme si, "ideální termín, už ne zima, ještě nebude horko......" chachacha. Bylo takové vedro, že kvítka už rostla i ve výšce 2000m, sníh byl už v deset dopoledne, v té samé výšce, jako břečka s vodou, a v dolině Kamnické Bistrice, kde jsme byli přechodně pobytem na chatě zdejší Planinske zvezy (obdoba OEAV a jiných alpských spolků), zmizel za těch několik dní kompletně sníh. Nafotili jsme alespoň pěkné fotky, a na Grintovec se určitě ještě vrátíme.

Panoráma hlavního hřebene Kamnických a Savinjských Alp z Velike Planiny

Na Velike Planinje - Alena Ne Velike Planinje - Petr Grintovec, přímo uprostřed, nevyšší kopec Kamnických a Savinjských Alp Kvítko ve výšce téměř 2000m v březnu Opět Grintovec


Snežnik (Slovinsko), Cres, Karawanky, Julky,29.5. - 6.6.2004

Nějak se nám té práce, která nás živí zdálo už přespříliš, a tak jsme vzali Tomáše, a vyrazili směrem na jih do hor Slovinska a ke známému jadranskému chorvatskému jezeru. Výletem na Snežnik (1796 m) jsme se konečně podívali do údajně nejhlubších a nejrozsáhlejších lesů ve Slovinsku, u moře na jednom nejmenovaném ostrově si fajn odpočinuli, a z deštivých Karawanek jsme se aspoň mrkli pod severní stěnu Triglavu. (ještě že je v tom Slovinsku všude kousek). Podobnost Tomáše s logem známého vídeňského horoobchodu Bergfuchs je čistě náhodná.:o))))

Kemp v Postojné Cestou na Snežnik Na Snežniku Tomáš v jeden den....na sněhu Snežniku Tomáš v jeden den....v moři Jadranském U moře-pohled z hospody na přístavek A jedem zpátky Spodní třetina severní stěny Triglavu s památníkem zyhynulých alpinistů Severní stěna Triglavu celá, bohužel pouze na obrázku Logo Bergfuchs? Tomáš. ...a to je logo  Bergfuchs


Malá Fatra, 31.7. - 1.8.

Jednou nás takhle napadlo, že jsme ještě nikdy nebyli na Malé Fatře od jihu, i vyrazili jsme jsme do Trusalové. Samozřejmě, že našim základním cílem byl zvolen Chleb, především proto, že kousek pod ním je chata Pod Chlebom.

Chleb Bylo pěkné horko - tady si stěžuje Tomáš Na vrcholku Chlebu s výhledem na Rozsutec Chata pod Chlebom s Fatranským Kriváněm Šůtovský vodopád


Rakousko (různé kusy Alp), 30.8. - 12.9.

A vyrážíme na delší výlet. A tak jsme byli...........

Hohe Wand

Na Hohe Wandu jsme již nebyli lézt alespoň dva roky, a tak jsme to trošku vynahradili.

Centrální část Hohe Wandu s vyhlídkou Sky Wolk Těžší lezení v centrální části Další z lezeckých oblastí Lezení na HW 1 Lezení na HW 2 Klétrštajgem Frauenlucken zpět dolů Padákisti zde mají výborné podmínky Kamzíci jsou na Hohe Wandu neuvěřitelně drzí (foceno bez ZOOMu)

Panoráma

Rax

Po příjezdu na oblíbené parkoviště-tábořiště v Keiserbrunu se mi málem zvednul žaludek. Takový dav jsem tam snad ještě nezažil. Naštěstí se v neděli večer většina odporoučela ke svým domovům. Vylezli jsme si "altklassiku" - jak hovoří průvodce, Akademikersteig (není to cesta extrémní, ale má poctivých 8 délek) v nádherné oblasti Grosses Höllental. Další den jsme se pak věnovali, v rámci odpočinku, procházce po Raxu. Samozřejmě s využitím lanovky.

Jedna ze stěn v Grosses Hoelental V Akademikersteig 1 V Akademikersteig 2 Horní část bočního údolí Groses Hoelental

Panorama části Raxu z Preineru

Gesause

.......jsou krásné hory ve Štýrsku. Trošku připomínají menší Dolomity a je v nic vyhlášen národní park. Nijak to ale pohyb v nich neomezuje. Naším hlavním cílem v Gesause byla cesta ROSSSCHWEIF (III) krásným hřebenem, nebo spíše žebrem na HOCHTOR (2369m). Viz obrázek. K pobytu v Gesause nám sloužila chata Hesshütte, resp její společná noclehárna, ve zdejší řeči "madracenláger" nebo též "lágercimer". Pojem společná noclehárna je třeba však brát s rezervou - koberec na podlaze, kvalitně dřevem obloženo, no v našich podmínkách pokoj vyšší kvality. Pokud jde o hlavní důvod naši návštěvy pak, občas se někdy vyskytnuvší objektivní důvody, jako například, že, fouká studený vítr, svítí moc slunce, svítí málo slunce, byla špatná snídaně, kdo ví co bude na večeři, lano je těžké, určitě bude na vrcholu málo nebo hodně lidí, a pod., byly příčinou toho, že jsme z poloviny ROSSSCHWEIFu slanili-sešli zpět. "Vyprocházkovali" jsme si alespoň na protější kopec zvaný Zinödel, ca 2100m, odkud byly nádherné výhledy.

Hochtor Celý masif Hochtoru Hesshuette, v pozadí Planspitze Bacha, to je PES na Hesshuette Cesta Rossschweif Rossschweif, spodní třetina Prapor OEAV Část Gesause v podvečer

Panoráma části Gesause z Hochzinoedel

......i přejeli jsme zase kousek na západ. Jako místo pobytu jsme si zvolili pěkný, levný a perfektně vybavený kemp u jezera Puttersse (celému okolí vévodil nádherný kopec Grimming, zcela jistě též někdy vhodný cíl) odkud jsme podnikli několik výletů, mimo jiné do.....

Totes Gebirge

........kde jsme se vyšplhali na Warscheneck (2388m) klétrštajgem přes SO Grat (donedávna ještě lezecká cesta ca za II).Z vrcholku Warschenecku byl nádherný rozhled naapř. na Dachstein, nebo na další část Totes Gebirge.

Masív Warschenecku. Samotný vrcholek je v levé třetině ten menší světlý. SO grat na Warscheneck Vrcholová část hřebene na Warscheneck Na vrcholku Warschenecku

Dachstein a Totes Gebirge

Planneralm

.....je především malé lyžařské středisko na pomezí Rottenmanner Tauern a Schladminger Tauern. V Planneralmu jsme byli lyžovat loni a vzhledem k tomu, že teď jsme tam byli pouze za odpočinkem, věnovali jsme se především povalování u jezera s překvapivým názvem Plennersee.

U jezere Plannersee Nejen u jezera je fajn

A protože vesměs bývá občas všem dnům konec, nezbylo než vyrazit domů. Cestou jsme se však ještě stavili okouknout, především na zimu, Schneealpy. Doufám, že tam v zimě nebude tolik lidí.

Pohled na Schneealpenhaus Originální Typický obyvatel Schneealmu v létě (vlevo)


Roháče - Zverovka, 27.-28.11.2004

První sníh na skialpy v letošní sezóně. Poněvadž jsme o předchozím víkendu poprvé zkusili letošní sníh na BClyžích, a sněhové podmínky se nezhoršovaly, naopak lepšily, začali jsme intenzivně dumat nad tím kde na skialpy, případně na sjezdovky. Po podrobném prostudování podmínek na internetu ve všech možných a nemožných slovenských střediscích (chvílemi byla úvaha též o Rakousku), padla volba na Spálenou dolinu v Roháčích. Částečně též proto, že jsme tam již dlouho nelyžovali.Lavinový stupeň sice skialpy téměř vylučoval (v sobotu 3-4), ale........ A tak jsme si v sobotu perfektně zalyžovali na místní kvalitní sjezdovce, vzhledem k ročnímu období ještě né moc využívané, i když se špičkovým sněhem (téměř100%naturschnee) a v neděli, kdy lavinové nebezpečí trochu kleslo, jsme se i propagačně vypravili na pásech do doliny pod Salatín. A také zde byl sníh překvapivě výborný. V listopadu jsem tedy na skialpech ještě nikdy nebyl.

Roháčská dolina z lanovky Sjezdovka byla poměrně prázdná Dojezd lanovky Pod Salatín 1 Pod Salatín 2


Malá Fatra - Chata pod Chlebom, 2.-3.12.2004

Namlsaní předchozím víkendem jsme našli pár dní "těžce vydřeného volna" :o)))) a zmizeli na dva dny na oblíbenou Malou Fatru. Oproti minulému výletu nebyly podmínky (především sníh) tak exkluzivní. Ale ten klídek a téměř úplně prázdné hory.

Do Snilovského sedla Byla vidět také Lysá hora Krásná inverzní podvečerní oblačnost, vzadu Velká Fatra Nízké Tatry Pásy dolů, pod vrcholem Chlebu Druhý den na hřebeni

Panoráma zleva Poludňový Grúň, Stěny, Hromové, Chleb


Malá Fatra - silvestrovský výlet

Poslední letošní nalepení pásů jsme provedli 31.12., jak jinak :o))), na Malé Fatře.

Na hřebeni pod severním vrcholem Stěn Silvestrovský Rozsutec Chata pod Grúňom - konec pastierského sýru


HOME